Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otec týral své syny těžkou prací, od soudu odešel s podmínkou

soudy
soudy
Foto: Pixabay

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud nedávno uložil otci (45) za nepřiměřeně tvrdou výchovu jeho dvou synů tříletý podmíněný trest. Verdikt se stal pravomocným, protože se proti němu neodvolal ani obžalovaný, ani státní zástupce.

Počátkem března server idnes.cz uvedl, že muž dostal syny do péče po rozvodu v roce 2004. Chlapci, jimž je nyní 13 a 15 let, museli odmalička pracovat u krav, ručně kosit trávu, pomáhat otci do noci s výrobou sýrů a vařit mu jídla.

Muž je při práci fotil a snímky posílal na Facebook, kde sklízeli posměch od spolužáků. Do školy chodili neupravení a bez svačin, obědy jim platila babička. Otec syny za neuposlechnutí příkazů fyzicky trestal.

Soudkyně Olga Smrčková upozornila, že případ vybočuje z jiných kauz týrání svěřené osoby tím, že o problémech hochů věděla jak škola, tak i sociální pracovnice. Ředitel školy prý s otcem řešil situaci dětí jen přes telefon a pracovnice odboru sociální péče se nesnažily zkontrolovat, v jakém prostředí chlapci žijí.

Otec musí každému z chlapců zaplatit odškodné 250 tisíc korun. Hrozil mu trest až 12 let vězení, soud ale zvolil mírnější postih i proto, aby otec mohl synům splácet stanovené odškodné. Chlapci nyní žijí u příbuzných mimo jižní Čechy.

Témata:  týrané děti České Budějovice soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy