Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko po útoku ve Švédsku nebude posilovat bezpečnost

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá od tajných služeb doporučení, aby po pátečním útoku ve Švédsku zvýšil bezpečnostní opatření v Česku.

Novinářům to řekl po dnešním jednání širšího vedení ČSSD. Útok Stockholmu, ale i jiné útoky z poslední doby podle něj neměly vazby na to, co se odehrává v Česku. O tom, že události ve Stockholmu nemají spojitost s Českem či jeho občany, informoval v pátek i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Sobotka uvedl, že s ohledem na dění v Evropě je v častém kontaktu se zástupci tajných služeb a Chovancem. "Průběžně konzultujeme bezpečnostní situaci," řekl Sobotka. Zpravodajci však nepřišli s doporučeními či indiciemi, které by odůvodňovaly zvýšení bezpečnostních opatření v Česku, dodal.

V pátek 7. dubna krátce před třetí hodinou odpoledne najel v centru Stockholmu nákladní automobil do lidí na rušné nákupní třídě Drottninggatan, následně narazil do obchodního domu. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítka dalších utrpěla vážná zranění, stovkám lidí se před rychle jedoucím vozem podařilo utéct.

Po útoku se ukázalo, že automobil patřící pivovaru, ve kterém se rozvážely nápoje v centru města, ukradl maskovaný pachatel už během dopoledne.

Témata:  Bohuslav Sobotka Česká republika teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy