Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici podle developerů nemají zasahovat do práce stavebních úřadů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Politici by neměli zasahovat do činnosti stavebních úřadů. Tvrdí to ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek s tím, že vyčlenění stavebních úřadů z vlivu samosprávy by výrazně zmenšilo korupční potenciál.

V novele stavebního zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna, Kadeřábek tento požadavek postrádá. "V diskusi o tom, co brání rozvoji měst a obcí, není často slyšet jeden z hlavních problémů. Totiž to, že není oddělena státní správa, zastupovaná stavebními úřady, od samosprávy, prezentované lokálními politiky, především starosty a primátory," uvedl.

Nestabilní politická situace v regionech podle něj mnohdy přináší faktickou stavební závěru. "Místní politici navíc mají zásadní vliv na výběr úředníků stavebních úřadů, ale také na výši odměn, nebo dokonce o jejich udělení nebo neudělení. V neformální rovině také často určují rozhodnutí úředníků v povolovacím procesu. Oddělení státní správy od samosprávy by vedlo také k výraznému zmenšení korupčního potenciálu," dodal.

Novela, kterou ve středu schválila Sněmovna, podle něj přináší dílčí vylepšení situace malých i větších stavebníků a investorů. Rovněž zjednodušuje výstavbu nezbytné infrastruktury. "Nenaplnila se ale původní očekávání. Povolovací proces nebyl zjednodušen podle původních proklamací. Nepodařilo se prosadit pravidlo jednoho úřadu a jednoho razítka," uvedl Kadeřábek.

Novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), což má povolování staveb zjednodušit a zrychlit. Schválení vodních děl, tedy i vodovodního řadu, zůstalo v kompetenci ministerstva zemědělství.

Témata:  developeři stavebnictví politici

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy