Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický půjde na kobereček? ČSSD a TOP 09 žádají vysvětlení podezřelého nákupu neprůstřelných vest

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) musí vysvětlit nákup neprůstřelných vest pro vojáky, žádají předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagovali na informace, podle nichž dostalo ANO od vítězné firmy finanční dar. Podle Stropnického není mezi výběrovým řízením a darem žádná souvislost.

"Ministr Stropnický musí vyvrátit veškerá podezření. Toto zavání praktikami, které tak hlasitě v médiích kritizoval," napsal dnes na twitteru místopředseda ČSSD Hamáček. Podle Kalouska vypadá záležitost velmi vážně. "Pan ministr Stropnický bude mít v Poslanecké sněmovně co vysvětlovat," uvedl předseda TOP 09 na stejné sociální síti.

Balistické vesty od české firmy Argun stály 255 milionů korun. Sobotní deník Právo uvedl, že začátkem loňského října, v době, kdy na ministerstvo vybíralo ze čtyř nabídek, poslal majitel firmy Argun Stanislav Petr na účet hnutí 200.000 korun.

"Tato informace je pro mě nová. Nemohu ovlivnit, kdo a kdy se rozhodne poskytnout hnutí sponzorský dar. Představa, že by to ovlivnilo zakázku, je scestná. Rozhodovala nezávislá komise a vítězná společnost podala nejlepší nabídku," sdělil Právu Stropnický.

Společnost Argun dodá armádě 5500 neprůstřelných vest, smlouva byla podepsána začátkem března. Dodávky se uskuteční do roku 2020, první ještě letos.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Jan Hamáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy