Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman omilostnil recidivistu, má zhoubný nádor na plicích

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman minulý týden udělil další milost. V prezidentské funkci zatím udělil sedm milostí, většinu zdůvodnil vážným zdravotním stavem odsouzených – a nejinak je tomu i v tomto zatím posledním případě.

Omilostněný muž má v rejstříku trestů celkem sedm záznamů, a to hlavně za majetkovou trestnou činnost. Ve vězení si měl tentokrát odpykat tři roky, soud mu však loni v létě trest na rok přerušil kvůli pokročilé rakovině plic, jež vyžaduje specializovanou léčbu.

Naposledy jej pravomocně odsoudila pardubická pobočka královéhradeckého soudu loni v březnu, a to za krádež, poškození cizí věci a nedovolené ozbrojování. Trest si odpykával v druhém nejpřísnějším typu věznice.

Kvůli závažné chorobě se ale po třech měsících dostal dočasně na svobodu. Podle lékařské zprávy Vězeňské služby má zhoubný nádor na plicích a loni v květnu podstoupil radioterapii gama nožem kvůli nově zjištěným metastázám na mozku. „Onemocnění vyžaduje další léčení ve specializovaném pneumoonkologickém centru a jeho prognóza je velmi nejistá," konstatovali lékaři.

Vězeňská služba onkologickou péči vlastními silami neposkytuje a její zajištění mimo vězeňské nemocnice označuje za ekonomicky nákladné i personálně náročné.

Minulý týden Zeman uvedl, že zvažuje milost také pro doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

Témata:  Miloš Zeman milost prezidenta

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.