Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průvodce Brnem uráží okolní města. Zastupitelstvo se od něj distancovalo, lidé ale o publikaci mají zájem

Brno, pohled ze Staré radnicena hrad Špilberk
Brno, pohled ze Staré radnicena hrad Špilberk
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Brno - Brněnští zastupitelé se dnes distancovali od turistického průvodce s názvem To je Brno. Kontroverzi vyvolalo několik vět, které v závěru publikace popisovaly Kuřim, Rousínov, Moravský Krumlov a Blansko.

Zastupitelé zároveň městské radě uložili, aby vyvodila adekvátní personální opatření vůči ředitelce Turistického informačního centra města Brna (TIC) Janě Janulíkové. TIC průvodce vydal. Zastupitelé nepodpořili stažení brožury, což navrhovala opoziční KSČM.

Vedení města se od výroků na adresu okolních obcí distancovalo už dříve. Návrh, že se od nich distancuje i zastupitelstvo, podala opoziční ČSSD. Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) uvedl, že je to i na odvolání. Primátor Petr Vokřál (ANO) ale uvedl, že odvolání Janulíkové není namístě. Označil ji za schopnou ředitelku. V radě ale projedná kárná opatření.

Janulíková novinářům řekla, že rozhodnutí zastupitelstva chápe. "Cítím podporu vedení. Chceme pokračovat ve způsobu ironie a nadsázky, ale směrem k městu. Nechceme nikoho urážet a navážet se do něj," uvedla.

Kuřim je zmiňována jako specifická variace pracovního tábora, jejíž dominantou je silniční průtah, v Blansku na návštěvníka podle textu dýchne nicota, deprese a prázdnota, dominantou Rousínova je podle průvodce továrna na výrobu hracích automatů.

Průvodce vyšel v nákladu 3000 výtisků a už je skoro vyprodaný. Zbývá 400 výtisků.

Témata:  Brno Petr Vokřál cestování

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.