Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti reorganizaci huti Poldi se odvolal jeden z věřitelů

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Kladno - Proti reorganizaci kladenské huti Poldi se podle sdělení v insolvenčním rejstříku odvolal jeden z věřitelů, společnost Metal Exchange. Zřejmě to pozdrží vyplácení dlužných mezd i dalších dluhů. Další kroky bude vedení řešit ve středu, řekl dnes ČTK personální ředitel Poldi Antonín Čimera.

Společnost má dlouhodobé potíže s vyplácením mezd, nyní jsou zpožděné lednové a únorové. Většina ze dvou stovek zaměstnanců je doma.

Na jednání krajského soudu v březnu většina věřitelů podniku hlasovala pro reorganizaci, následně ji soud povolil. Rozhodnutí čekalo zhruba dva týdny na nabytí právní platnosti, v této lhůtě bylo možné podat odvolání. Jako důvod v něm advokát společnosti Metal Exchange uvedl, že nebyly splněné podmínky pro schválení reorganizačního plánu. "Věřitel odvolání odůvodní ve lhůtě 30 dnů," uvedl advokát Milan Kindl.

Vedení Poldi doložilo, že má peníze pro splacení části pohledávek připravené. Dosud jsou v advokátní úschově, jedná se o částku zhruba 46 milionů korun. Pokud by se nikdo neodvolal, v těchto dnech by začalo splácení dluhů těmito penězi. Jaký bude postup nyní, zatím není jasné.

Poldi potřebuje na další provoz čerpat úvěry, které už má delší dobu předjednané, celkem má firma čerpat až 80 milionů korun. Odvolání věřitele ale může vyjednávání o úvěrech zkomplikovat.

Dohromady pohledávky Poldi činí přibližně 460 milionů korun. Podle obchodního rejstříku patří společnost skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru, jejím jednatelem je Ital Adriano Zambon.

Témata:  firmy soudy ekonomika

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy