Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová koalice na jihu Čech? ANO i ČSSD mají zájem o stejné partnery

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Sociální demokracie i hnutí ANO se snaží vytvořit v Jihočeském kraji každý zvlášť novou koalici. Oba nejsilnější subjekty by ale rády spolupracovaly se stejnými partnery - KDU-ČSL, koalicí Pro Jižní Čechy a hnutím Jihočeši 2012. Všechny oslovené subjekty zatím čekají s definitivním rozhodnutím, kterému z konkurenčních projektů dají přednost.

V Jihočeském kraji dosud vládla koalice ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V pondělí se však aliance rozpadla, když se ANO a sociální demokraté rozešli kvůli sporům, které se týkaly zejména společnosti Jihočeské nemocnice. Dnes navíc jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) oznámil, že na nejbližším zastupitelstvu rezignuje na svou funkci.

ANO začalo jednat s potenciálními novými partnery v pondělí. Kromě výše zmíněných tří subjektů by rádo koalici doplnilo o ODS. Těchto pět politických uskupení má v součtu 33 zastupitelů z 55.

Zimola dnes uvedl, že ČSSD se rovněž pokusí sestavit koalici, a to ČSSD, KDU-ČSL, koalice Pro Jižní Čechy a hnutí Jihočeši 2012. Dohromady by držely nejtěsnější nadpoloviční většinu s 28 mandáty. "Pan Zimola má legitimní právo na to, aby se pokusil sestavit koalici. My o této snaze víme, informovali nás o tom i zástupci stran, které jsme oslovili rovněž my," řekla ČTK předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová.

V pondělí oznámila, že by se ve středu mohli sejít zástupci stran z nově formované koalice vedené hnutím ANO. Dnes však termín nepotvrdila a uvedla, že strany budou potřebovat minimálně ještě "24 nebo 48 hodin čas." Maxová uvedla, že ANO by na místo hejtmana navrhovalo současnou Zimolovu náměstkyni Lucii Kozlovou (ANO). Sociální demokraté by jako hejtmanku navrhli další Zimolovu náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

Představitelé politických subjektů, které chtějí ke spolupráci získat ANO i ČSSD, jsou zatím ve svých vyjádřeních opatrní.

"Po rozpadu koalice v jižních Čechách jsme byli osloveni hnutím ANO, tam proběhlo první jednání a vydefinování si nějakých základních stanovisek a pozic. Byli jsme také osloveni hejtmanem Zimolou, abychom se setkali. Sociální demokracie v jižních Čechách je vítěz voleb, to znamená setkáme se i s nimi. Vyjednávání o budoucí koalici je v bodě nula," uvedl předseda jihočeské KDU-ČSL Jan Bartošek.

Jihočeši 2012 nejprve chtějí svolat radu svého hnutí a na tomto fóru dohodnout svůj další postup. "Do té doby nebudeme vydávat nějaké stanovisko," řekl ČTK předseda hnutí Pavel Hroch. Dodal, že vedení Jihočechů 2012 se sejde až v následujících dnech.

Koalice Pro Jižní Čechy zatím oficiálně jednala jen s hnutím ANO. "O nabídce ČSSD víme, ale zatím je předčasné něco hodnotit. Myslím si, že nějaké konkrétnější stanovisko zveřejníme v následujících dnech," řekl ČTK lídr kandidátky koalice Pro Jižní Čechy Jiří Švec.

Loňské podzimní krajské volby na jihu Čech vyhrála ČSSD. Zajistila si 15 zastupitelů, ANO získalo 12 mandátů. Třetí ODS má osm křesel, KSČM sedm, koalice Pro jižní Čechy s pěti pět, KDU-ČSL a Jihočeši 2012 shodně čtyři zastupitele.

Témata:  Jihočeský kraj Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy