Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo obrany podle náměstka protiruské sankce neporušilo

Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Martin Stropnický, ministr obrany ČR
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Ministerstvo obrany odmítá, že by porušilo protiruské sankce ohledně obchodování s vojenským materiálem, a to tím, že by státní podnik LOM Praha, jehož zřizovatelem je právě ministerstvo, uzavřel s ruskou stranou smlouvy na dodávky náhradních dílů. Ministerstvo tak reagovalo na informace z videa na facebookovém profilu Restart TV, která s uvedeným tvrzením přišla. Na kauzu upozornil v pondělí na svém facebookovém profilu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a uvedl, že ministr obrany Martin Stropnický (ANO) to bude muset vysvětlovat ve Sněmovně.

Státní podnik LOM Praha podle reportáže vědomě porušil sankce, když podepsal tři smlouvy, a to o opravě vrtulníků, spolupráci při opravě agregátů a dodávce náhradních dílů, uvedla Restart TV. K první ze smluv vydala společnost LOM také certifikát konečného uživatele s razítkem ministerstva obrany a podpisem náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty. Kuchta prý také na žádost ruské strany ověřil svůj podpis na ruské ambasádě v Praze. Tuto informaci ale ministerstvo označilo za lež.

Ministerstvo obrany uvedlo, že LOM Praha sice dováží z Ruska náhradní díly na vrtulníky, nejde ale o porušení sankcí, protože tyto sankce obsahují výjimky. Výjimky se vztahují na poskytování náhradních dílů na vrtulníky používané armádami států EU. Sankce se také podle ministerstva nevztahují na smlouvy uzavřené před 1. srpnem 2014 a tato výjimka umožňuje dodávky náhradních dílů pro jakékoli vrtulníky opravované v LOM Praha.

Ministerstvo také uvedlo, že LOM Praha v současné době opravuje čtyři vrtulníky afghánské armády Mi-17V-5 poškozené v boji. Kvůli této zakázce nakupuje LOM Praha v Rusku náhradní díly, jejich konečným uživatelem bude Afghánistán a tamní ministerstvo obrany k tomu vydalo certifikát konečného uživatele.

Státní podnik také kvůli opravě vrtulníků v Rusku pořídil technickou dokumentaci, která zůstane jeho majetkem. K tomu vystavil ředitel podniku certifikát konečného uživatele a tento dokument svým podpisem stvrdil také náměstek ministra obrany Kuchta jako představitel zřizovatele státního podniku, uvedlo ministerstvo. Ministerstvo také v souvislosti s tvrzeními obsaženými ve videu zvažuje právní kroky.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky protiruské sankce Martin Stropnický

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy