Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili novelu o kybernetické bezpečnosti, v Brně vznikne nový úřad

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zákon o kybernetické bezpečnosti se bude vztahovat zřejmě i na správce a provozovatele informačních systémů v energetice nebo v dopravě. Předpokládá to novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohou, kterou nyní posoudí senátoři, navíc vznikne samostatný úřad pro kybernetickou bezpečnost. V současnosti tato oblast spadá pod Národní bezpečnostní úřad.

Normu dolní komora schválila hlasy 161 ze 168 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo.

Předloha ve vládním znění přejímá evropskou směrnici. Počítá s tím, že nově zahrnuté skupiny subjektů budou muset přijmout odpovídající kroky, aby zabránily možným bezpečnostním rizikům. Případné kybernetické incidenty budou povinně oznamovat bezpečnostnímu úřadu.

Týkat se to bude podle novely rovněž klíčových poskytovatelů digitálních služeb, například platforem pro elektronické obchodování a vyhledávače. Poslanec ODS Martin Novotný navíc do předlohy prosadil úpravu o zabezpečení vzdálených úložišť.

Nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jenž bude sídlit v Brně, se do novely dostal pozměňovacím návrhem bezpečnostního výboru. Bude jej zakládat vládní zmocněnec pro tuto oblast Dušan Navrátil, který skončil v čele Národního bezpečnostního úřadu. V něm ho vystřídal někdejší ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že nový úřad by mohl vzniknout ještě letos.

Evropská směrnice má zajistit v unii společnou úroveň bezpečnosti sítí a informačních systémů, které představují jeden ze základních prvků fungování vnitřního trhu Evropské unie.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky NBÚ zákony Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy