Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se na Hradě setkal s šéfkou vietnamského parlamentu. Vietnamci jsou pracovití, pochvaloval si

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal předsedkyni vietnamského parlamentu Nguyen Thi Kim Ngan, která je v České republice na třídenní návštěvě. Vietnamskou političku dnes čekají ještě schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedy obou komor Parlamentu.

Setkání předsedkyně s prezidentem je přípravou na plánovanou návštěvu Zemana ve Vietnamu, uvedl v úterý na tiskové konferenci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Cesta do Vietnamu čeká českého prezidenta na začátku června. Zeman dnes uvítal svou návštěvu kyticí a popřál jí k narozeninám.

Vietnamský prezident byl v České republice před dvěma lety. Tehdejší Zemanův protějšek Truong Tan Sang slíbil na podnikatelském fóru Zemanovi odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování. Loni na začátku roku byl novým vietnamským prezidentem zvolen Tran Dai Quang.

Výrazným tématem česko-vietnamských vztahů je migrace Vietnamců do České republiky a jejich integrace v zemi. V roce 2013 se Vietnamci stali oficiálně národnostní menšinou. Po Ukrajincích a Slovácích jsou třetí nejpočetnější skupinou cizinců. Podle údajů Českého statistického úřadu z roku 2015 žije na území ČR přibližně 60.000 Vietnamců. Oni sami však své počty odhadují na 100.000 lidí.

Prezident Zeman v dřívějších vyjádřeních opakovaně ocenil přínos vietnamské komunity pro Českou republiku. Uvedl například, že Vietnamce považuje za "zářný příklad pracovitosti a podnikavosti".

Po jednání na Pražském hradě se předsedkyně setká se šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem, premiérem Sobotkou a předsedou Senátu Milanem Štěchem (všichni ČSSD).

Dopoledne politička jednala s předsedou Česko-vietnamské společnosti Marcelem Winterem. Podle Česko-vietnamské společnosti se české firmy dlouhodobě potýkají s obtížemi při vyřizování pracovních povolení pro zaměstnance z Vietnamu.

Témata:  Miloš Zeman Vietnam Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy