Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Velikonocích budou ulice hlídat policisté se samopaly

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - O Velikonocích se do ulic měst a na mezinárodní letiště v ČR preventivně vrátí policisté se samopaly. Na zvýšení bezpečnostních opatření se na ranní poradě u premiéra dohodli ministři vnitra a obrany s policejním prezidentem a zástupci tajných služeb.

Na bezpečnost jich bude dohlížet přes 500. V případě potřeby armáda vyčlení na pomoc zhruba 600 vojáků.

"Vyhodnocovali jsme několik set takzvaných měkkých cílů, to jsou různé akce na území celé České republiky. Policie některé vyhodnotila jako prioritní a po dohodě s provozovateli tam bude přijímat rozsáhlejší bezpečnostní opatření," vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "Vrátí se policisté s dlouhými zbraněmi, budou nasazena některá technická opatření, technické zábrany," popsal.

Policisté se samopaly hlídali bezpečnost na trzích, v obchodních centrech či u vybraných kostelů naposledy o Vánocích, opatření tehdy trvala až do začátku ledna. Současné posílení hlídek se vztahuje jak k Velikonocům, tak i k židovskému svátku pesach, který připadá na stejné období.

Chovanec zdůraznil, že krok je pouze preventivní ostražitostí, protože žádná informace stále nenasvědčuje tomu, že by bezpečnost v Česku byla ohrožena. Policejní prezident Tomáš Tuhý na dnešním briefingu připomněl, že v ČR stále platí první stupeň ohrožení terorismem, který znamená bdělost.

Policie o Velikonocích tradičně dohlédne také na bezpečnost na silnicích: dneškem začíná celostátní dopravní akce, která potrvá až do pondělka. Zapojí se do ní zhruba 3000 policistů.

Témata:  Velikonoce Policie ČR Milan Chovanec

Aktuálně se děje

9. května 2024 13:44

Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině nepomáhají. Létají jinam a samovolně vybuchují

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy