reklama

Náměstí postupně během běžného provozu prohledávají, nástražný výbušný systém při prvotní prohlídce nenašli. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Několik desítek policistů podle mluvčího prohlédlo náměstí v maximální možné míře. "Prvotní prohlídka měla negativní výsledek." řekl. Policisté nadále kontrolují odložená zavazadla a odpadkové koše. Evakuovat některý z domů nebo zavádět omezení na Václavském náměstí zatím podle Hulana nebylo nutné.

Na Václavském náměstí sídlí desítky obchodů, firem, restaurací i kulturních zařízení, denně jím procházejí tisícovky Pražanů a turistů. V současné době jsou tam i velikonoční trhy.

Do ulic českých měst a na česká mezinárodní letiště se od čtvrtka preventivně vrátí policisté se samopaly. Na bezpečnost jich bude dohlížet víc než 500. Potřebu povolat vojáky ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nepředpokládá.

Posílení hlídek se vztahuje k Velikonocům i k židovskému svátku pesach, který připadá na stejné období. Policisté se samopaly hlídali bezpečnost na trzích, v obchodních centrech či u vybraných kostelů naposledy o Vánocích, opatření tehdy trvala do začátku ledna.