reklama

Česko neplánuje, že by přijalo další migranty nad stávajících 12 osob, uvedl Chovanec v rozhovoru pro dnešní Právo. „Jak postupně prověřujeme ten zbytek, tak si myslím, že není možné přijímat nikoho dalšího,“ uvedl. ČR tak nesplní kvótu a Evropská unie s ní může zahájit po září řízení, ve kterém hrozí sankce několika milionů eur.

Podle ministra za to sankce stojí. „To je pak na vládě, aby vyhodnotila, jestli za to sankce stojí, nebo ne. Podle mě ano. Není možné sem lidi pouštět bez kontroly,“ myslí si Chovanec.

Uvedl také, že toto prověřování trvá řádově týdny, v některých případech dokonce měsíce. A mnozí migranti nejsou ochotni tak dlouho zůstat na jednom místě – ať už šlo o Itálii nebo Řecko – a tak odchází. A proto jejich bezpečnostní prověrka nemůže být ani dokončena.

EU přitom už v otázce kvót dochází trpělivost. „Pokud členské státy brzy nezvýší jejich snahy o přemisťování, Komise nebude váhat využít svých pravomocí ... na ty státy, které je nesplnily,“ cituje agentura Reuters z prohlášení Bruselu. Výtky se týkají především Polska a Maďarska, Česká republika se k nim ale může velmi brzy přidat.

Komise již dříve navrhla pokutovat ty státy, které nejsou schopny nebo ochotny přijmou migranty. Takový krok ale měl jen velmi malou politickou podporu. Úředníci v Bruselu jsou ale rozděleni v názoru, zda zahájit soudní řízení proti Polsku a Maďarsku.

Zatímco někteří věří, že bývalé komunistické země by měly být potrestány za „podkopávání solidarity bloku“, jiní argumentují, že žaloby by musely být podány proti téměř každému státu EU, kvůli nedodržování mnoha jiných dohod.