Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát zřejmě nebude muset předat krajům úplnou správu hlavních silnic, poslední slovo má Senát

Silnice
Silnice
Foto: Pixabay

Praha - Senátní výbor pro hospodářství a dopravu doporučil schválit poslaneckou novelu o pozemních komunikacích. Stát podle ní bude moci pověřit kraje pouze běžnými opravami nebo zimní údržbou silnic první třídy, nikoli jejich celkovou správou. Další norma se dotkne dobíjecích stanic pro elektromobily.

Novela umožní státu spolupracovat s kraji a využívat jejich technické kapacity, aniž by se na regiony přenášela odpovědnost za úplnou správu.

To by podle poslanců ČSSD Jana Birkeho a Romana Sklenáka, kteří novelu předložili, představovalo pro regiony nepřiměřenou zátěž. Kraje to prý od uzavření příslušných veřejnoprávních smluv odrazuje. Kritici změn poukazovali na to, že dodavatelé prací by měli být vybíráni výhradně v soutěžích.

Senát patrně schválí i novelu, která zavádí evidenci veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Evidenci povede ministerstvo průmyslu a obchodu, které podobně zatím eviduje jen klasické čerpací stanice a stanice na plyn.

Změnit se má také dosavadní registr, provozovatelé pump budou muset podle předlohy nově oznamovat druhy prodávaných pohonných hmot. Obchodníci s pohonnými hmotami a provozovatelé benzinek budou smět nakupovat stlačený zemní plyn jen od držitelů licence.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky silnice čerpací stanice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy