Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli výbuchu v Poličské strojírně padlo trestní oznámení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pardubice - Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje podal na společnost Poličské strojírny v souvislosti s únorovým výbuchem trestní oznámení. Uvedla to mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

Podle hasičů, kteří v areálu firmy zasahovali 23. února po výbuchu a požáru v jednom ze skladů, jim strojírny neposkytly správné informace o situaci. Firma chybu popírá. Série explozí zranila 19 lidí, z toho tři byli vážně popáleni. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun

"Zahájili jsme úkony trestního řízení pro obecné ohrožení z nedbalosti za nesprávné informace při výbuchu a požáru v Poličských strojírnách," uvedla Kaizarová. Ředitel Poličských strojíren Petr Němec již dříve popřel, že by společnost něco zanedbala.

Série explozí v jedné z hal 23. února zranila 19 lidí, z toho byli tři zaměstnanci vážně popáleni. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Podle dřívějších vyjádření hejtmanství se hasiči a záchranáři po výbuchu nemohli na místo dostat včas. Vrátný společnosti neměl v den neštěstí informace o mimořádné události v areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranka tak museli čekat u vjezdu do firmy a přesně nevěděli, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí. Několik hasičských vozů a sanitek při zásahu poničila následná exploze. Ředitel Poličských strojíren Petr Němec odmítl, že by společnost něco zanedbala.

Témata:  hasiči trestní oznámení

Aktuálně se děje

9. května 2024 16:51

Putin stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy