Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mám rád víno, a proto mám rád vinaře, neboť víno je mléko starců, míní Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident republiky Miloš Zeman dnes ocenil na Pražském hradě vítěze Národní soutěže vín. Tvrdí, že je víno mlékem starců, které a pravidelně pije.

Šampionem Národní soutěže vín ČR 2017 se stal Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr, řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Zeman od vinařů dostal výběr z nejlepších vín. "Mám rád víno, a proto mám rád vinaře, neboť víno je mléko starců. A já to mléko s chutí popíjím velmi pravidelně," řekl před předáním ocenění prezident.

Dodal, že některé názvy vítězných vín slyšel poprvé v životě, například výběr z cibéb. To je přívlastkové víno s vysokým zbytkem přírodního cukru, většinou s nižším obsahem alkoholu, pro které jsou použity nejvyzrálejší hrozny.

V České republice se loni vyprodukovalo 686.000 hektolitrů vína, což je o 16 procent méně než předloni. Vinná réva se loni pěstovala na 17.737 hektarech.

Témata:  Miloš Zeman víno

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy