Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický bude muset Sobotkovi vysvětlovat nevyčerpané miliardy

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude od ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a zástupců generálního štábu žádat vysvětlení armádních nákupů.

Novinářům to řekl v reakci na slova šéfa Sněmovny Jan Hamáčka (ČSSD), podle něhož ministerstvo obrany loni nevyčerpalo ze svého rozpočtu téměř čtyři miliardy korun. Výdaje na obranu tak klesly pod procento HDP a byly nižší než v roce 2015.

"Armáda teď potřebuje výrazné dovyzbrojení, modernizaci techniky z dob Varšavské smlouvy, je tu velký investiční dluh; všem nám záleží na tom, aby ho armáda dohnala," uvedl Sobotka.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) doplnil, že pokud výdaje Česka na armádu spadnou pod jedno procento HDP, bude to špatná zpráva pro Českou republiku i její spojence.

Ministerstvo obrany se ohradilo proti kritice tím, že většina nevyčerpaných peněz je určena na úhradu už uzavřených smluv. Stropnický spojuje Hamáčkovu kritiku s blížícími se volbami.

Výsledek rozpočtu Hamáček označil za alarmující. Na obranu tak Česko dávalo 0,97 procenta HDP, v rámci NATO se přitom zavázalo poskytovat na obranné výdaje dvě procenta svého HDP. Současná vládní koalice slíbila, že do roku 2020 na výdaje půjde 1,4 procenta HDP.

Témata:  Bohuslav Sobotka Martin Stropnický Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy