Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš o euro nestojí. Nechci ručit za řecké dluhy ani italské banky, říká

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha -  Koruna je pro Česko výhodná, zejména pro případ, kdyby přišla další hospodářská krize. Nechci, aby země vstupovala do eurozóny, říká šéf české státní kasy Anrej Babiš (ANO).

Babiš o otázce vstupu Česka do eurozóny mluvil při debatě Politologického klubu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Pro rychlé přijetí eura se naopak vyslovil předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babiš otevřeně přiznal, že do eurozóny nechce. „Nechci ručit za řecké dluhy ani italské banky," řekl. Společná evropská měna sice podle něj původně byla dobrým ekonomickým projektem, ale stal se z něj projekt politický a nyní je pro Česko vlastní měna výhodnější než společná evropská. „Dnes to sice funguje, ale zase může přijít krize, a potom koruna hraje pro nás dost významnou roli," řekl Babiš.

Opačný názor pak zastává Kalousek, který se vyslovil pro co nejrychlejší zavedení eura v Česku. Důvody k tomu jsou podle něj politické. „Za TOP 09 chceme být v rychlejší části Evropy, s pomalými se nebude nikdo bavit," řekl. Dělicí hranice mezi rychlým a pomalým pruhem EU podle něj povede po hranici eurozóny.

Jeho slova potvrdil také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který uvedl, že kdo v EU nemá společnou měnu, je v jiné kategorii než státy eurozóny. „Není úplně podstatné mít euro, podstatné je mít měnu jako Německo nebo Nizozemsko," řekl s tím, že Česko by mělo při rozhodování o společné měně uvažovat zejména o tom, s kým má silné ekonomické vazby.

Témata:  Andrej Babiš eurozóna Miroslav Kalousek EUR (euro)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy