Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazdík promluvil o financování kampaně: STAN si půjčí 10 milionů korun

Petr Gazdík
Petr Gazdík
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík dnes informoval, že si hnutí polovinu z 20 milionů korun, které plánuje utratit za letošní volební kampaň, půjčí v bance, polovinu dá z vlastních zdrojů. Strany mohou od letoška do přípravy sněmovních voleb investovat maximálně 90 milionů korun, částku omezila novela zákona o politických stranách a hnutích. 

Hnutí půjde do podzimních voleb do Sněmovny v koalici s lidovci, společné výdaje by podle dříve zveřejněných informací měly činit asi 50 milionů korun. Koaliční smlouvu o spolupráci pro letošní sněmovní volby podepsali zástupci STAN a KDU-ČSL minulý týden ve středu. Smlouvu podpořilo také deset dalších hnutí nebo regionálních stran.

„Financování části volební kampaně za STAN bude stát na dvou pilířích. Jedním je bankovní úvěr a druhým vlastní prostředky. Plánujeme si vzít bankovní úvěr v hodnotě deseti milionů korun, stejně velkou částku by měly tvořit příspěvky ze státního rozpočtu a dary, které jsou kryty darovací smlouvou a jsou v souladu se zákonem zveřejněny na našem transparentním účtu," uvedl Gazdík.

Loni hnutí hospodařilo se ztrátou 2,4 milionu korun, v roce 2015 vykázalo zisk pět milionů korun. Většina loňských příjmů byla z darů, hlavní výdaje šly na volby. Finance hnutí spravuje od březnového republikového sněmu člen předsednictva STAN Věslav Michalik, který je i radním Středočeského kraje pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje a starostou Dolních Břežan u Prahy.

Témata:  Starostové a nezávislí Petr Gazdík volby

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy