Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát podpořil ratifikaci pařížské klimatické dohody, poslanci se ještě nedohodli

Klimatický summit v Paříži
Klimatický summit v Paříži
Foto: Facebook

Praha – Zatímco v Poslanecké sněmovně se debata o pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování, protahuje, Senát už ratifikaci dokumentu podpořil. Dohoda přitom nabyla platnosti už loni v listopadu.

Senátoři dnes schválili ratifikaci pařížské dohody, a to i přesto, že ve Sněmovně se debata o smlouvě protahuje. Poslanci zatím nedokončili ani úvodní kolo jejího projednávání. Ze států Evropské unie ji vedle Česka zatím neratifikovalo podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jen Nizozemsko.

„Považuji za žádoucí, aby se Česká republika připojila ke globální solidaritě," řekl Brabec. Senátory ujistil, že dohoda nebude pro Česko znamenat žádný další závazek nad rámec těch, které už byly přijaty v unii. Česko se zavázalo snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o dvě pětiny ve srovnání s rokem 1990. Podle Brabce už Česko dohodu úspěšně plní. Už před dvěma lety podle něho činil pokles emisí 35 procent. Do roku 2030 se sníží možná až o polovinu.

Tomáš Jirsa (ODS) dnes neuspěl s požadavkem, aby horní komora projednávání dohody přerušila. Jirsa žádal vzhledem k tomu, že podle jeho názoru má smlouva obrovský vliv na hospodářství, přítomnost ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD). Dohodu pak podpořilo 45 ze 61 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo.

Nový klimatický plán podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. K loňskému 5. říjnu se dosáhlo cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak mohla vstoupit do 30 dní v platnost.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého, a to i rozvojové země. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997, který byl závazkem jen části států.

Ratifikaci musí schválit obě parlamentní komory. Následně by měl dohodu podepsat prezident.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Klimatický summit v Paříži ekologie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy