Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spisovatelka Procházková členkou Rady ÚSTR nebude, senátoři ji nezvolili

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR(
Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR(
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Spisovatelka Lenka Procházková nebude členkou Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Senát ji nezvolil ani ve druhém kole tajné volby.

Dnes to uvedl předseda senátní volební komise Luděk Jeništa (za STAN). Prezident Miloš Zeman tak bude muset předložit horní komoře jiného kandidáta. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček označil rozhodnutí Senátu za smutné.

Procházková dostala ve středečním prvním kole tajné volby pouze 15 senátorských hlasů ze 62 odevzdaných, ve druhém kole jen deset ze 45.

Odboráři ÚSTR v otevřeném dopise poukázali na vystoupení Procházkové, při kterých třeba pálila symboly NATO, vyzývala Česko, aby se stalo pátou kolonou v Evropské unii, nebo katolickou církev označovala v souvislosti s majetkovým vyrovnáním za národního nepřítele. Invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 pak hodnotila jako zradu západních politiků, kteří změny v Československu obětovali pro udržení mocenského rozdělení světa.

Nominaci Procházkové provázela kritika jejích současných postojů, mimo jiné od pracovníků ÚSTR. Poukazovali na to, že spisovatelka s hodnocením minulosti nakládá ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl. Zeman navrhoval Procházkovou jako nástupkyni zesnulé Naděždy Kavalírové, která byla dlouholetou předsedkyní Konfederace politických vězňů.

"Paní Lenka Procházková je signatářkou Charty 77. Byla odvážná v době, kdy odvaha nebyla levná. Je smutné, že přes tento fakt byla neodvážnými senátory vyhodnocena jako ideologicky nevyhovující," napsal Ovčáček ČTK.

Témata:  Lenka Procházková Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy