Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo postaví trasu metra D? Dopravní podnik vypíše tendry

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) by měl do konce letošního roku vypsat výběrová řízení na geologický průzkum pro trasu metra D a na zhotovitele stavby mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova.

ČTK to řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a generální ředitel DPP Martin Gillar. Kdy konkrétně budou řízení vypsána neupřesnili. Dozorčí rada DPP ve středu schválila výstavbu zmíněné části trasy a práce by mohly začít v roce 2019. Metro D má vést až do Písnice a náklady stavby jsou několik desítek miliard korun.

"Představenstvo DPP musí po včerejším usnesení dozorčí rady nyní připravit tři výběrová řízení. Jedná se o výběr zhotovitele průzkumných děl a dodavatele stavební a technologické části," řekl Dolínek.

Podle Gillara by měla být výběrová řízení vypsána ještě v letošním roce. "Je to naší ambicí. Společnosti Metroprojekt nyní zadáme, aby nám připravila dokumenty pro vyhlášení řízení," řekl Gillar.

Dokumenty pro vyhlášení tendru na geologický průzkum by mohly být podle ředitele připraveny za asi šest měsíců. Podle již dříve schváleného harmonogramu chce Praha nahlásit průzkum Báňskému úřadu v únoru 2018.

Stavět by se mělo začít za dva roky. Metro D má ulevit přetížené trase C a spojit centrum se sídlišti na jihu města. Projektanti náklady na celou trasu předběžně odhadují na zhruba 50 miliard korun.

"Dnes dozorčí rada udělila souhlas s variantou, kterou jsme na představenstvu projednali minulou středu," uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar. Rozhodnutí dozorčí rady nemusí schvalovat rada ani zastupitelstvo hlavního města. Pouze jej dostanou na vědomí.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) se začne stavět za dva roky. "Tato varianta vypadá jako nejlepší možné řešení, protože pokud vše půjde podle plánu, mohli bychom začít stavět už v roce 2019. V první fázi tam i otestujeme metro s automatickým provozem," uvedla.

Témata:  Praha metro Dopravní podník Praha

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy