Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman na Hradě ocenil záchranářské činy

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zlaté záchranářské kříže oceněným dnes předal prezident Miloš Zeman společně s několika ministry a šéfy policie a hasičů. Porotci letos posuzovali 77 činů v celkem 11 kategoriích.

Zlatý záchranářský kříž za největší záchranářský čin loňského roku dostala Jana Balcárková za záchranu muže z hořícího auta, které bezprostředně poté explodovalo. Cenu si z Pražského hradu odnesli i hasičské záchranářské týmy z Domažlic, Klatov, Kdyně a Hlučína, pes Malina a manželé Lenka a Miloslav Hromadovi za záchranu tří dětí.

Mezi oceněnými byla i osmiletá Barbora Formánková, a to za pomoc mladším sestrám a mamince. Praporčík David Džoganov dostal cenu za dvojnásobnou záchranu života. Nejprve úspěšně resuscitoval zraněného a o tři dny později zachránil seniorku z hořícího domu.

Ocenění si odnesli i hasiči z Domažlic a Klatov společně s dobrovolnými hasiči z Kdyně a s Robertem Ondruchem. Cenu dostali za déle než hodinu trvající vyprošťování řidiče z kabiny havarovaného nákladního vozu, kterou před tím museli uhasit.

Jejich kolegové z Hlučína byli oceněni za vyproštění lodi, která uvízla na Labi v Drážďanech. Při akci použili záchranářské tanky. Hasiči z Hodonína a letečtí záchranáři hasičského záchranářského sboru z Jihomoravského kraje byli oceněni za to, že vyprostili z částečně zřícené novostavby v Dubňanech 16letého chlapce.

Témata:  Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy