Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou Češi brzy bez práce? Statisíce pracovníků brzy nahradí roboti, varuje analýza ministerstva

Atlas - The Agile Anthropomorphic Robot
Atlas - The Agile Anthropomorphic Robot
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - V Česku by mohla v příštích dvaceti letech po nástupu robotů zaniknout asi desetina pracovních míst. Zhruba 400.000 lidí tak může přijít o místo.

Kvůli stárnutí společnosti ale zhruba stejný počet pracovních sil ubude. Vyplývá to ze studie ministerstva práce Iniciativa práce 4.0, kterou má ČTK k dispozici. Resort připravil plán opatření pro nejbližší roky.

Počítá třeba s posouzením možností zavedení volna na vzdělávání, účtů pracovní doby, daňového zvýhodnění míst ve službách či půjček na sebezaměstnání.

"Záměrem je využít procesy informatizace a kybernetizace jako příležitost k rozvoji společnosti, nikoliv jako její ohrožení," uvádí studie. Podle ní v příštích letech některé profese zaniknou a nové vzniknou, a to hlavně ve službách. Autoři podotýkají, že vymýšlení a realizace originálních řešení a vnímavost, vyjednávání a péče o ostatní jsou zatím stroji nenahraditelné.

U 35 procent pracovních míst by se díky novým technologiím mohla výrazně změnit náplň. Týká se to zhruba 1,4 milionu pozic. Zaniknout by mohlo asi 408.000 či 420.000 postů. V roce 2029 by v Česku mohlo tak být asi 3,9 milionu pracovních míst.

Podle studie úřadu vlády by na pět ohrožených pozic mohly připadnout dvě nové. Počet pracovníků v zemi bude záviset na demografickém vývoji, migraci, vzdělávání či věku odchodu do penze. Pracovních sil by mohlo o 400.000 ubýt.

O změnách na pracovním trhu jednaly na konci března společně česká a slovenská tripartita. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že ČR musí kvůli digitalizaci a robotizaci nabídnout dobrou infrastrukturu a kvalifikované síly, aby cizí firmy nepřesunuly výrobu zpět do mateřských zemí.

Například 82 procent pracovníků v automobilovém průmyslu v ČR pracuje u zahraničních firem, v odvětví informací a komunikací je to 51 procent a ve zpracovatelském průmyslu 46 procent.

Podle ministerstva práce bude nutné posílit další vzdělávání a kvůli stárnutí i zdravotní a sociální služby. Stát by měl zajistit dostatek lékařů, sester, učitelů a pečovatelů.

Podle studie by to mělo v ČR být asi 200.000 míst, v placených službách pro domácnost či v péči o děti dalších 27.000 postů. Autoři studie podotýkají, že na rozvoj služeb bude třeba víc peněz nejen ze státního rozpočtu, ale i z odvodů.

Témata:  Roboti Češi zaměstnání

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy