Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži podle médií útočil 39letý Francouz, policii nebyl neznámý

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Střelcem, který ve čtvrtek večer v centru Paříže zabil policistu a dva další zranil, byl podle médií 39letý Francouz. Policie jej již vyšetřovala v souvislosti s terorismem, uvedla agentura AFP. Při útoku, k němuž došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, byla lehce zraněna kolemjdoucí zahraniční turistka.

Pachatel podle policejních zdrojů francouzských médií cíleně zahájil palbu na policejní hlídku a následně byl zabit. Policie zatím stále zjišťuje, zda měl komplice, a provádí razie v Paříži a okolí. Útok vyšetřuje protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Podle agentury AP, která má k dispozici dokumenty o policejním vyšetřování incidentu, policisté prohledali byl 39letého Karima Cheurfiho v poklidné čtvrti městečka Chelles na východním předměstí Paříže. Cheufri byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu.

Teroristická organizace Islámský stát (IS) vydala prohlášení, podle něhož byl pachatelem útoku její bojovník, jehož pseudonym naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil. Belgické úřady však o možném podezřelém nemají podle AP žádné informace. IS se v minulosti přihlásil i k dalším útokům na území Francie.

Prezident François Hollande prohlásil, že okolnosti útoku ukazují na teroristický čin a dnes se sejde se šéfy silových ministerstev k bezpečnostní poradě. Francie podle něho zajistí nejpřísnější bezpečností opatření v souvislosti s nedělními volbami. Někteří kandidáti včetně konzervativce Françoise Fillona se rozhodli zrušit své mítinky plánované na dnešní poslední den kampaně.

Témata:  Francie teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées policie Francie

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy