Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský poslanec chce vytvořit politický státní svátek

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Australský poslanec Andrew Leigh chce začlenit voliče do politického procesu. Navrhuje, aby před významnými volbami byl vyhlášen státní svátek s názvem Diskusní den.

Během tohoto dne by občané spolu mohli debatovat o politických tématech, která se jich týkají. K tomuto nápadu ho prý inspirovaly práce dvou amerických politologů. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

Sám Leigh o návrhu řekl, že by to bylo "praktické cvičení v realistickém utopiánství".

Politologové Bruce Ackerman a James Fishkin o možnosti vyhlášení takzvaného Diskusního dne týden před volbami poprvé psali v práci z roku 2004. Někdejší britský generální prokurátor lord Goldsmith navrhl něco podobného ve své práci o občanství z roku 2008.

"Den by mohl začít nějakou akcí, jejíž úkolem by bylo zvýšit veřejné povědomí, následovaly by prezentace místních expertů a pak by lidé v malých i větších skupinách debatovali o věcech, které jsou pro jejich komunitu důležité," řekl Leigh v rozhovoru pro australskou stanici ABC. 

Témata:  Austrálie státní svátek politika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy