reklama

Jagland přijel do Česka projednat s politiky priority České republiky pro předsednictví Výboru ministrů, který je rozhodovacím orgánem Rady Evropy. Setkal se také s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a členy zahraničního výboru Sněmovny.

"Žijeme v době, kdy to lidská práva vůbec nemají jednoduché," prohlásil po jednání s Jaglandem Zaorálek. Evropa se podle něj v důsledku teritoriálních konfliktů potýká s mnoha složitými problémy, které zasahují do sféry ochrany lidských práv. Jagland poznamenal, že Rada Evropy věnuje pozornost zejména aktuálnímu vývoji v Turecku, kde o víkendu v referendu občané schválili významné ústavní změny, které tamní politický systém odklánějí od sekulární demokracie. Také podle Jaglanda současný vývoj v Evropě klade agendě lidských práv řadu složitých výzev.

Předsednictví Výboru ministrů Rady Evropy označil Zaorálek za poctu. Česká republika tuto pozici zastávala poprvé před 22 lety. "Budeme se věnovat teritoriálním problémům, které jsou často kolem nás a jsou vážné v zemích, jako je Ukrajina, jako je Turecko, a dalším," přiblížil ministr, jaká témata určí agendu českého předsednictví. Česko se podle něj bude zabývat také situací dětí mezi migranty a problémy lidí vyhnaných z domovů. Další priority uvést nechtěl, nejprve je hodlá předložit ke schválení vládě. Ministři by se jimi měli zabývat 3. května.

Premiér Sobotka po schůzce s Jaglandem označil za další priority českého předsednictví ochranu lidských práv, rovnost žen a mužů, demokracii a právní stát.

Na setkání s poslanci zahraničního výboru Sněmovny se Jagland zajímal o postřehy českých poslanců k dění na Ukrajině, v Rusku a Turecku, řekl ČTK předseda výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09). Tématem dopoledního jednání byla také aktuální výroční zpráva Rady Evropy, v níž generální tajemník upozornil na rostoucí populismus a omezování svobody médií. "O té zprávě jsme mluvili, ale o stavu v České republice příliš ne. Situace u nás se zlepšila, což je potěšení, ale nejsme bezchybní " doplnil Schwarzenberg.