Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS představila nový program, kritizují ho odborníci i Babiš

ODS
ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnes představený ekonomický program ODS je podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy koncipován celkem rozumně a ekonomice by z velké části prospěl. Obsahuje ale i části, které nemají s autenticky pravicovým programem nic společného a jsou jen snahou lacině se vemlouvat voličům. Daňové návrhy prezentované dnes občanskými demokraty znamenají podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) snížení ročních příjmů státu o sto miliard korun.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška program vypadá zdánlivě atraktivně, ale neobsahuje opatření, kde na návrhy získat peníze. Dále mu v něm chybí dlouhodobá vize vývoje.

"Celkově ve mně program budí dojem, že má ODS ambice hrát roli ochránce zájmu drobných živnostníků, ale nikoli roli vůdčí síly společnosti," uvedl Sobíšek.

V daňové oblasti ODS počítá například se zjednodušením přiznání z daně z příjmu a sociálních odvodů na jednom formuláři, společným zdaněním manželů a s nižšími povinnými odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli o dva procentní body. Do voleb jde strana i se slibem žádného progresivního zdanění a sektorových daní. Program také zmiňuje opakovaný závazek zastavení elektronické evidence tržeb (EET) a změnu protikuřáckého zákona.

"Ekonomicky smysluplné je kupříkladu odmítnutí daňové progrese či odmítnutí sektorové daně. Daň z příjmu už nyní v ČR progresivní je a v evropském kontextu patří systém daně z příjmu u nás k těm, které jsou nastaveny spravedlivě. Další růst progrese by tak byl kontraproduktivní, neboť by demotivoval ekonomicky aktivní lidi, kteří pracují s relativně vysokou přidanou hodnotou," uvedl Kovanda.

Odmítnutím sektorové daně se pak podle něj ODS smysluplně staví na stranu nízkopříjmových skupin obyvatelstva, na něž by nejtíživěji dopadlo přenesení daňového břemene po uvalení sektorového zdanění. Drobným živnostníkům a podnikatelům by pomohlo i zrušení EET a avizovaná změna protikuřáckého zákona.

"Zrušit EET znamená přijít ročně o 18 miliard zdrojů na důchody, platy učitelů, které chceme všichni zvedat, i dalších profesí, které občané potřebují ke každodennímu životu," uvedl Babiš na dotaz ČTK.

Sarkasticky komentoval varování předsedy ODS Petra Fialy před omezením demokracie, pokud by v říjnových sněmovních volbách zvítězilo jeho hnutí ANO. "Jsem rád, že právě předseda strany ODS, která přivedla sebe i tuto zemi na politické dno, nám předpovídá víc než padesát procent," uvedl. Dodal, že ANO "nemá kmotry ani nestaví nejdražší tunely na světě".

Témata:  ODS ekonomika Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy