Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Kajínek píše z vězení. Co se stalo před 24 lety?

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Vojtěch Pokoš jako jediný v květnu 1993 přežil střelbu na posádku vozu poblíž plzeňské věznice na Borech. V autě tehdy seděl on, jeho bratr Julián a podnikatel Štefan Janda. Pokoš se stal korunním svědkem a soud Jiřího Kajínka za dvojnásobnou vraždu potrestal doživotím. Dění ohledně Kajínka znovu rozvířil prezident Miloš Zeman, když řekl, že uvažuje o udělení milosti Kajínkovi.

Kde Vojtěch Pokoš přesně v Rakousku žije, nechtěl prozradit. Proč? To jsme se dozvěděli, až když jsme se s ním sešli  v městečku Retz a začali jsme mluvit o posledním prohlášení prezidenta Miloše Zemana. Možnost, že by Kajínek dostal milost od prezidenta, Vojtěcha Pokoše znepokojuje. 

„A když si k tomu ještě přimyslím, jak nad náma prostě stál a chladnokrevně do mě střílel, nikdy jsem mu nic neudělal, akorát, že dostal za to peníze, tak takovejdle člověk by měl dostat milost? Není to jenom zlodějíček. Je to chladnokrevnej vrah,“ řekl Pokoš v pořadu Očima Josefa Klímy v neděli 16. dubna 2017. 

V nejnovější výpovědi pro Josefa Klímu Pokoš popisuje, jak Kajínek střílel v roce 1993 na jeho bratra Juliána Pokoše a Štefana Jandu. 

„Jednu jsem dostal do stehna, druhou jsem dostal do předloktí, třetí jsem dostal do lopatky, která šla přes tu lopatku až pod temeno tady a čtvrtou sem do kyčle,“ dodal Pokoš. 

Pokoš se teď bojí, že když znovu ukázal na Kajínka, že by se mu v případě propuštění pomstil.

Jako, že by ho zabil?  

„Jo. A teď kdyby měl vylézt, tak jako, on 100%, já si myslím 100%, že bude špekulovat nad tím, jak mě oddělat. A tak, aby na to nikdo nepřišel. I když by byl podezřelej,“ řekl Pokoš.

Televizi Prima na tuto reportáž z minulé neděle a na tuto pasáž nyní přišla reakce přímo od Jiřího Kajínka. V dopise píše o svém útěku v roce 2000.

„V roce 2000 jsem mohl 41 dnů využít k pomstě, o které Pokoš mluví, ale já jsem se vždy naopak bál o život Pokoše, protože právě on může vnést jasno do kauzy! Dostal jsem za všechny ty dlouhé roky mnoho nabídek na Pokošovu likvidaci, na které jsem vždy odpověděl, že jsem nikdy nikoho nezabil a Pokoš musí žít, aby mohl říci pravdu! Zatím stále lže,“ uvedl pro televizi Prima Jiří Kajínek. 

Kajínek v dopise znovu opakuje, že Pokoše ke svědectví proti němu údajně donutili policisté. 

„Těsně před zahájením procesu mi Pokoš vzkázal, že řekne u soudu pravdu, že jsem na ně nestřílel! Jenomže těsně před soudem policisté Pokošovi řekli, že má volbu: ukáže na mě a půjde domů a zařídí mu, že ho neodsoudí za loupež,“ uvedl pro televizi Prima Jiří Kajínek. 

Ačkoliv všemožné soudy různých stupňů vždy považovaly za vraha Kajínka  - Miloš Zeman se domnívá, že existují důvodné pochybnosti o jeho vině, a právě proto přemýšlí o tom, že mu udělí prezidentskou milost.

Témata:  Jiří Kajínek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy