Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na melanom: Kožní lékaři dnes nabídnou vyšetření znamének

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Orca

Praha - Dnes se otevřou ambulance kožních lékařů v České republice s nabídkou prohlídky kožních pigmentových mateřských znamének. Během uplynulých 16 ročníků bylo vyšetřeno na 70 tisíc osob a odhaleny dvě stovky zhoubných kožních nádorů.

Nepodceňujte prevenci a využijte nabídky vyšetření dermatologem, který bez nároku na úhradu od své zdravotní pojišťovny, provede preventivní vyšetření kůže ve své ambulanci. Pokud kožní lékař odhalí útvar, který je třeba dále léčit, nabídne vám i následné ošetření nebo vás odešle na specializované pracoviště.

Akci pořádá Dermatovenerologická klinika 2. lékařské fakulty UK a Nemocnice Na Bulovce společně s Českou akademií dermatovenerologie. Seznam dermatologů, kteří se do této preventivní akce přihlásili, najdou zájemci na webu.

Ročně lékaři zjistí asi 2600 nových případů melanomu, což je nejagresivnější typ rakoviny kůže, a počet každoročně stoupá. Díky prevenci ale pacienti většinou přicházejí k lékaři včas a onemocnění se daří vyléčit. Muži mají melanom nejčastěji na zádech či trupu, ženy v obličeji a na dolních končetinách.

Témata:  melanom rakovina zdraví lékaři

Související

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy