Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O OKD bude jednat vláda. Na prvním místě bude pomoc zaměstnancům

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve středu ráno se sejde kvůli vývoji v těžební firmě OKD rozšířené předsednictvo vlády. Svolal ho premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který o tom dnes informoval na twitteru. OKD dnes podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh, nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky.

"Na prvním místě je pro nás pomoc zaměstnancům," uvedl na sociální síti premiér. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na dnešní tiskové konferenci řekl, že středečního jednání by se kromě něj měli zúčastnit předsedové všech tří koaličních stran a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

"Předpokládám, ale nemohu si být jist, že výsledkem tohoto jednání bude svolání mimořádného zasedání vlády, tak, aby vláda sdělila, jak hodlá tuto situaci řešit," řekl Mládek.

K insolvenci firmy ministr mimo jiné uvedl, že představenstvo OKD už nemohlo na základě platného právního řádu konat jinak. "Chtěl bych zopakovat, že vláda necítí zodpovědnost za majitele OKD. Cítí ale zodpovědnost za lidi tam zaměstnané, aby dostali mzdu za svou práci, případně odstupné podle kolektivní smlouvy, pokud bude docházet k propouštění," dodal Mládek.

Společnost OKD, jejímž majitelem je NWR, se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Podle insolvenčího návrhu OKD dluží více než 17 miliard korun. Má nejméně 650 věřitelů. Majetek OKD nedosahuje ani sedm miliard. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích.

Kvůli špatné situaci v OKD dnes protestovalo 46 horníků v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku, podle odborového předáka chtějí, aby šla firma do insolvence.

Akcie NWR na pražské burze v reakci na vývoj v OKD spadly dnes po 14:00 o více než 41 procent na sedm haléřů.

Témata:  OKD vláda Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy