Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD je teď "přehlídkou nýmandů", směje se Paroubek. Plánuje návrat do vysoké politiky?

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se vážně zamyslel nad návratem do politiky. Impulsem mu byla debata politologického klubu na Karlově univerzitě minulý týden. Podle svých slov má Paroubek stále nabídky od několika místních organizací ČSSD, stranu však teď vnímá jako jakousi přehlídku nýmandů, píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz

Jiří Paroubek připustil, že nabídky „od řady místních organizací“ ČSSD na přijetí má. O spolupráci prý stojí i jiné subjekty, jmenovat je však odmítá. Všechny tyto nabídky odmítal zejména s ohledem na manželku Petru, která si jeho opětovný vstup do politiky nepřála. S ní je momentálně v rozvodovém řízení. Rozvodové řízení, které se dle Paroubka může protáhnout i na několik let, by považoval za jakousi zátěž pro politický subjekt, v jehož rámci by případně působil.

Expremiér odmítá nařčení, že by byl „politickým turistou“, nejbližší mu je sociální demokracie. Ta však o návrat svého bývalého šéfa nejeví zájem. Paroubek připomíná, že členem ČSSD se stal v roce 1989, kde působil až do roku 2011, následně založil levicový subjekt LEV 21, který měl odkazovat na prvorepublikovou tradici Národních socialistů. V socialistické straně působil už za minulého režimu, kde skončil členství v roce 1986, v roce 2011 tak šlo o jakýsi návrat.

V souvislosti s nezájmem špiček ČSSD o Paroubkův návrat zmiňuje jméno ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové. „ Paní mistryně „zdědila“ mé vedoucí místo na kandidátce Libereckého kraje, neboť v Libereckém kraji by mě ve většině okresních organizací ČSSD byly připraveni nominovat jako lídra kandidátky kraje. Tomu ovšem Sobotka osobně, v důrazném rozhovoru s představiteli kraje, zabránil,“ nabízí bývalý premiér svůj pohled na věc. Marksová podle jeho slov nezná reálie tamního kraje, volební výsledek ČSSD byl v loňských krajských volbách slabý.

„Je to zkrátka zajímavá přehlídka nýmandů, kteří ČSSD rukou společnou a nerozdílnou přivedli až k dnešním reálně cca 11-12 % podpory veřejnosti,“ udává na adresu svých odpůrců. Předpoklady ČSSD, která věří ve volební úspěch, vnímá Paroubek jako naivní. Myslí si, že v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny získá strana pouhých 8 nebo 9 procent. „Osobně o vstup do politiky zvlášť neusiluji, bavím se jejím komentováním. Ale pokud přijde nějaká nabídka, která bude dávat smysl, v budoucnu ji jistě zvážím,“ uzavírá Paroubek.

Témata:  Jiří Paroubek Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy