reklama

Incident se stal 17. listopadu 2014 na Albertově při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Lidé tehdy Zemanovi na transparentech vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu a vulgární výroky v rozhlase. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Za chování při demonstraci byl nakonec obžalován jediný člověk - Frühauf. Státní zástupkyně připouští, že nikoho nezasáhl.

"Neurvale mě vytáhli za rukáv nějaký dva civilové, mladý kluci. Já mu říkám: 'Co chceš?' Myslel jsem, že mi chce ukrást peněženku. Mně bylo trapně, byla to ostuda, žádný vajíčka jsem neházel. Řekl jsem jim to, byl jsem rozčílenej, snad jsem jim i tykal. Do poslední chvíle jsem si myslel, že to jsou zloději. Řekl jsem mu, ať si mě klidně napíše, že nikoho udávat nebudu, protože co mně se může stát, důchodci? Ještě aby někde popotahovali studenty," uvedl Frühauf.

Muž, který se v hlavním líčení hájí sám, tvrdí, že účast na shromáždění předem neplánoval. Byl s přáteli na obědě v restauraci poblíž vyšehradského nádraží, odkud se řada hostů vydala právě k slavnostnímu odhalení desky. Dvě Frühaufovy známé z Německa projevily přání vidět prezidenta Joachima Gaucka, který se akce rovněž účastnil. Proto na místo konání nakonec vyrazila i Frühaufova skupinka.

Své stíhání označil při dnešní výpovědi u soudu za hysterickou mašinérii několika úředníků. Připustil, že na vuvuzelu troubil. Rozčílilo ho mimo jiné to, že Zeman v projevu "dehonestoval 17. listopad 1989, znevažoval a zlehčoval podíl studentů". Předměty ale podle něj házeli jiní. "To byly stovky vajec, červený karty, ruce nahoře, do toho se vykřikovaly hesla Miloše do koše, Dost bylo Zemana," popsal.