reklama

Část zaměstnanců by se tak posunula do vyšších tarifních stupňů. Někteří by si polepšili o 9,4 procenta, jiní o 5,1 procenta. Návrh podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) projedná vláda. Změna by letos ve druhém pololetí podle podkladů pro kabinet stát přišla navíc na 1,08 miliardy a kraje a obce pak na 763,9 milionu.

"Navržené opatření není finančně zabezpečeno ve státním rozpočtu, proto je nutné pro jeho realizaci potřebné finanční prostředky zajistit," uvedlo v podkladech ministerstvo práce, které návrh nařízení připravilo. Legislativní plán resortu na letošek s tímto předpisem nepočítal. Vláda materiál na svém webu zveřejnila v polovině února, zatím ho neprojednala.

Proti zvyšování výdajů z rozpočtu se staví ministerstvo financí. Další sumy nechtějí vynakládat ani kraje. Představitelé asociace krajů si už dřív stěžovali na dopad vládních nařízení na krajské rozpočty. Zmínili třeba stanovené zvýšení mezd řidičů autobusů.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) v únoru na tiskové konferenci řekla, že díky navrhovanému nařízení o snížení počtu tarifů by si přilepšilo 93.000 zaměstnanců státu a 72.000 pracovníků, které platí samosprávy. Víc by si měli vydělat lidé v sociálních službách či kulturních zařízeních, umělci, nepedagogičtí pracovníci ve školství, zdravotníci, technický personál i administrativní síly.