Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odškodňování za poškození dětí očkováním zatím uzákoněno nebude, rozhodli poslanci

Očkování
Očkování
Foto: Pixmac

Praha - Sněmovna dnes v rámci novely o specifických zdravotních službách rozhodla, že rodiče dětí vážně poškozených povinným očkováním zatím nezískají zákonný nárok na odškodnění od státu. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) slíbil takovou úpravu předložit až po říjnových volbách.

Uzákonit nárok na odškodnění "za újmu nikoli zanedbatelnou" v souvislosti s povinným očkováním chtěl poslanec TOP 09 a STAN Jan Farský. Argumentoval tím, že ministerstvo takovouto úpravu slíbilo předložit už předloni.

Odškodnění za tuto újmu by mělo být podle Farského stanoveno podle zákona o odpovědnosti státu za nesprávný úřední postup a za použití občanského zákoníku. Ministr to odmítl s tím, že "očkování nelze považovat za nesprávný úřední postup".

Ministerstvo přislíbilo uzákonit zodpovědnost státu za poškození zdraví dětí povinným očkováním, jež nezpůsobí chyba lékaře či vadná vakcína. Příslib souvisel s doporučením Nejvyššího soudu na základě případu dívky, která po očkování proti TBC měla těžký zánět kyčelního kloubu. Podle poslance se za poslední léta objevilo 1100 podobných případů.

Poslanci s Ludvíkovým souhlasem naopak na další Farského návrh prodloužili v návaznosti na zdravotní prohlídky z jednoho na dva roky platnost lékařského posudku o zdravotní způsobilosti dítěte, který je potřebný například pro školy v přírodě, letní tábory nebo lyžařské výcviky. Dolní komora naopak odmítla zrušení povinnosti rodičů potvrzovat bezinfekčnost svého potomka před odjezdem na takovéto akce.

Neúspěšné byly poslanecké návrhy, aby umělé oplodnění od anonymního dárce mohly ze zákona podstoupit kromě manželek také nesezdané ženy bez souhlasu partnera. "Je to otázka velmi etická, která potřebuje dlouhodobou diskusi, není to na poslanecký pozměňovací návrh," komentoval to Ludvík.

Zpřísněny nebyly ani podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství nebo snížení hraničního věku ženy na 45 let.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky očkování Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy