Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dodržování práv postižených zřejmě bude sledovat veřejný ochránce práv

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Poslanecká sněmovna dnes schválila předlohu z pera ministra Jana Chvojky (ČSSD). Podle ní by veřejný ochránce práv zřejmě dostane oprávnění sledovat dodržování práv zdravotně postižených lidí.

Poslanci materiál přijali zrychleně už v úvodním kole hlasy 87 z 91 přítomných. Novela, jež nyní zamíří k projednání do Senátu, v podstatě nahrazuje původní normu o výraznějším rozšíření pravomocí ombudsmana. Ve Sněmovně vyvolala kontroverze, vláda ji už dřív stáhla.

Pasáž o tom, že ochránce práv by měl na starosti sledování plnění mezinárodní dohody o právech postižených lidí, byla jediná, nad níž panovala i v minulosti v dolní komoře prakticky shoda. Česko smlouvu přijalo před osmi lety, dosud ale neurčilo, kdo by měl na její dodržování dohlížet.

Na ombudsmana padla volba podle zdůvodnění kvůli tomu, že je nezávislý na ostatních složkách moci. Ochránce práv by měl nově práva postižených lidí podporovat a dávat návrhy a doporučení k jejich naplňování a ochraně. Zřizoval by k tomu taky poradní tým.

Kancelář ombudsmana by se podle předpokladů rozšířila kvůli nové působnosti zhruba o deset zaměstnanců. Celkové dopady novinky na státní rozpočet by činily asi 7,8 milionu korun ročně.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ombudsman zdravotně postižení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy