Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cvičení Ample Strike 2017 se blíží: Američané by opět mohli poslat bombardér B-52

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Letošní mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike 2017 je naplánován od 23. srpna do 12. září, zúčastní se ho armády 19 státu. USA by mohly do Česka opět vyslat strategické bombardéry B-1B a B-52.

"Hlavním cílem je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí," uvedla vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike Denisa Vernerová.

"Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a česká armáda schopnost postarat se o spojenecké vojáky," dodala.

Nad Českem budou létat třeba polské Suchoj Su-22 nebo německé stroje Tornado. "Američané přislíbili strategické bombardéry B-1B a B-52, které budou působit z domovské základny v Anglii," sdělila mluvčí.

Nácviku by se mohlo účastnit přes 1000 vojáků. "Z více než tisíce cvičících by mělo být do 400 příslušníků z armád aliančních a partnerských zemí a přibližně dvě stovky vojáků z Aktivní zálohy AČR. Účast zatím potvrdilo 19 zemí včetně ČR a další státy jsou stále v jednání," poznamenala Vernerová.

Témata:  Armáda České Republiky U.S. AIR FORCE bombardér B-52

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy