Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS: Kramného vina je prokázaná bez rozumných pochybností

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Brno - Vina Petra Kramného je prokázaná bez jakýchkoliv rozumných pochybností, a to i přesto, že proti němu existují jen nepřímé důkazy. Uvedl to Nejvyšší soud (NS). Ten poukázal například na chování Kramného bezprostředně po smrti blízkých.

Kramný podle NS nebyl ve stavu akutní reakce na stres. Brzy se začal zajímat o možnost, jak ze situace materiálně těžit, třeba prostřednictvím honorářů od médií. Ještě z Egypta začal navazovat na dálku vztahy s jinými žemami. "V těchto vztazích pak naplno pokračoval hned po návratu do České republiky," stojí v usnesení.

Kramného tvrzení, že celá rodina v hotelu trpěla intenzivní nevolností, označil NS za nevěrohodné, například proto, že se neobrátili na hotelového lékaře. "Je nepochybné, že situace, kterou vylíčil obviněný, by znamenala skutečně mimořádnou a vážnou situaci, v níž by žádný normálně uvažující člověk neváhal využít lékařské pomoci, dostupné navíc mimo jiné i přímo v hotelu, případně využít pomoci jiných osob," napsali soudci.

Obsáhlou pasáž věnoval NS expertizám zkoumajícím příčinu úmrtí. Dospěl k závěru, že usmrcení elektrickým proudem je spolehlivě prokázáno, jiné příčiny včetně otravy jsou naopak vyloučené.

Kramný vinu od počátku popírá. Opírá se o to, že podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.

Témata:  Petr Kramný Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy