Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se zlobí na Sobotku. Je ale připraven mu zodpovědět na otázky

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Jsem připraven odpovědět premiéru Bohuslav Sobotkovi (ČSSD) na jeho nové otázky, tvrdí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Učiní tak tehdy, pokud ho s nimi předseda vlády osloví.

Sobotka se domnívá, že Babiš veřejnosti i vládním partnerům dluží odpovědi na řadu otázek. Podezření kolem jeho jednokorunových dluhopisů i kolem původu jeho majetku podle něj ohrožují důvěryhodnost státu.

Babišovi se ale nelíbí, že Sobotka nepočkal, až vysvětlí transakce s dluhopisy ve Sněmovně, která mu k tomu stanovila termín do konce dubna. „Já bych byl strašně rád, aby skutečně si počkal na to vysvětlení, i když to vypadá tak, že má už dopředu jasno," řekl o Sobotkovi s tím, ýe písemné vysvětlení předá předsedovi dolní komory Janu Hamáčkovi (ČSSD) v pátek.

Jestliže je ministr financí podezřelý z daňových úniků, je to vážná věc. Pokud ho Sněmovna vyzvala k vysvětlení, musí to udělat.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 27. dubna 2017

A.Babiš je zvyklý lidi zastrašovat,zdokonalil se při přebírání firem.Na mne to neplatí.V případě dluhopisů i dalších kauz čekám vysvětlení.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 27. dubna 2017

„A. Babiš je zvyklý lidi zastrašovat, zdokonalil se při přebírání firem. Na mne to neplatí. V případě dluhopisů i dalších kauz čekám vysvětlení," reagoval na Babišovu tiskovou konferenci na twitteru Sobotka.

Babiš Sobotkovy dotazy považuje za nesmyslné, premiér podle něj věci nerozumí. Pokud ho však s nimi premiér osloví, hodlá mu odpovědět. „Já nemám od něho žádnou žádost o odpověď na ty otázky. Já nepovažuji za normální, že premiér komunikuje s vicepremiérem prostřednictvím médií," řekl.

Čtvrtý rok držím vládu pohromadě, v zájmu republiky, navzdory urážkám a provokacím od předsedy ANO. Nemohu ale mlčet k jeho daň. problémům.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 27. dubna 2017

Kritizoval také jednání Poslanecké sněmovny, na němž ho poslanci vyzvali k vysvětlení jeho transakcí. „Já samozřejmě odmítám vůbec to, co si Sněmovna dovolila vůči mé osobě. Já považuji za skandální vůbec to, že mi nedovolili tam vystoupit," zlobil se.

Důvod k odvolání prý nevidí. „To moralizování, to je skutečně směšné. Je to kampaň a je absurdní, že náš koaliční partner na nás takhle útočí a poškozuje vládu," řekl také ke své budoucnosti v kabinetu. Babiš potvrdil, že o věci bude mluvit s prezidentem Milošem Zemanem, na Hradě se sejdou ve středu. „Jdu se ho zeptat, co si o tom myslí," řekl.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy