Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nástupce Škody Yeti se jmenuje Karoq, na trh se dostane již brzy

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha/Mladá Boleslav - Nástupce Škody Yeti se bude jmenovat Karoq a automobilka nové kompaktní SUV poprvé představí 18. května ve Stockholmu, Na trh by měl vůz přijít v druhé polovině roku.

Karoq, přicházející místo další generace Yetiho, je podle předsedy představenstva Škody Bernharda Maiera zcela nový model. Bude se vyrábět v závodě Škody v Kvasinách, stejně jako sesterský Seat Ateca.

Pro jméno auta se Škoda, stejně jako u modelu Kodiaq, opět nechala inspirovat u indiánského kmene Aleuťanů z ostrova Kodiak u jihu Aljašky. Ti označují automobil slovem kaa'raq a ruq zase znamená šíp, který má škoda ve znaku.

Proti Yetimu se Karoq prodloužil o 16 centimetrů na 4,38 metru, šířka je 1,84 metru, tedy o 3,5 cm více. Zavazadlový prostor se zvětšil o 106 litrů na 521 litrů, což je nejvíce ve třídě. Zákazníci budou moci vybírat ze tří vznětových a dvou zážehových jednotek o objemu mezi 1,0 a 2,0 litru a výkonech 115 až 190 koní, mezi kterými nebude chybět nový benzinový agregát o objemu 1,5 litru s aktivním řízením válců. Volit budou mezi manuální a automatickou převodovkou a pohonem přední nápravy nebo 4x4.

Poprvé ve svých vozech Škoda v Karoqu použila digitální přístrojový štít, který umožňuje čtyři různá grafická zobrazení přístrojů. Novinkou je také možnost ovládat vybrané funkce palubního informačního systému gesty.

Témata:  Škoda Škoda Yeti automobilový průmysl

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy