Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční správa si od Agrofertu vyžádala dokumenty, kontroluje všechny dluhopisy

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Specializovaný finanční úřad si vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala. Prověřuje tak i dluhopisy, které od firmy koupil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Kontroly firem, které v roce 2012 vydaly jednokorunové dluhopisy, požadují sociální demokraté i lidovci. Babišův majetek dlouhodobě dráždí premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Sněmovna v březnu v souvislosti s případem korunových dluhopisů vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Kontroly firem, které v roce 2012 vydaly jednokorunové dluhopisy, požadují koaliční partneři hnutí ANO, sociální demokraté i lidovci. Babiš ve středu uvedl, že kontrolou Finanční správy projdou všechny tyto firmy. Nedaněné korunové dluhopisy vydané Agrofertem těsně před koncem roku 2012 nakoupil Babiš v následujících letech za 1,5 miliardy korun.

Na kontrolu dnes upozornil server týdeníku Respekt. Specializovaný finanční úřad na Agrofert jako na firmu s velkým obratem dohlíží trvale. V poslední době si vyžádal i podklady ke korunovým dluhopisům, firma poskytla veškeré dokumenty a maximální součinnost, uvedl mluvčí. "Čekáme na stanovisko finančního úřadu, ale není to tak, že by byla zahájena samostatná kontrola, která by měla samostatnou agendu, samostatné číslo jednací v uvozovkách řečeno," sdělil mluvčí podniku Karel Hanzelka.

Babiš odpověď na výzvu Sněmovny týkající se dluhopisů či jeho majetkových poměrů doručil do horní komory v pátek. O den dřív premiér Sobotka (ČSSD) uvedl, že ministr financí dluží veřejnosti i vládním partnerům odpověď na velké množství otázek. Novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. K Babišovu dopisu se Sobotka chce vyjádřit příští týden, pravicová opozice jeho obsah označila za nedostačující.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena v první polovině 90. let, skončila změnou zákona s rokem 2013. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ji v době, kdy byl ministrem financí, využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly emitovat obligace i firmy, podle Babiše v roce 2012 bylo zaznamenáno celkem 525 emisí v celkovém objemu 164 miliard korun.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert dluhopisy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy