Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš z vlády neodejde, prý k tomu nemá důvod

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nechce rezignovat. Sám k tomu nevidí nejmenší důvod. Uvedl to dnes na prvomájovém setkání svého hnutí s občany na pražské náplavce.

Reagoval tak na vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby se k nejasnostem kolem svého majetku a vydání jednokorunových dluhopisů společnosti Agrofert postavil jako chlap.

Sněmovna v březnu vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků. Učinil tak v pátek v dopise, který adresoval poslancům i premiérovi. Sobotka se má k dopisu vyjádřit v úterý.

"Nevidím nejmenší důvod, proč bych měl rezignovat. V politice mám velmi dobré výsledky. Je to zoufalá akce ČSSD, která má nějaké preference. Pan premiér se zaměřil na mě a chce mě za každou cenu dostat z politiky a já si myslím, že to je škoda, že to poškozuje tuto vládu. Ta vláda je úspěšná i díky mně," řekl dnes Babiš novinářům.

Podle Babiše není možné, aby na něj tahali špínu ekonomičtí diletanti z úřadu vlády za peníze daňových poplatníků. Navíc podle něj ani nemohou chápat jeho odpovědi v dopise, který sestavovali ekonomové a právníci. Sobotka podle Babiše nikdy neřídil firmu a podnikání nerozumí.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) minulý týden doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žádost poslanců některé okolnosti svého podnikání. I když podle svého názoru všechny pochybnosti kolem jednokorunových dluhopisů či majetkových poměrů vysvětlil, očekává, že premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) to stačit nebude.

Sobotka se vyjádří v úterý, až se s dokumentem seznámí. Oba politici zdůraznili, že neusilují o konec koaliční vlády. Za nedostačující už označila obsah dopisu pravicová opozice.

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, označil všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kauzu kolem korunových dluhopisů Agrofertu, jichž nakoupil zhruba 1,5 miliardy a jejichž výnos nepodléhá zdanění, považuje za organizovanou kampaň a mediální hon na sebe. Zopakoval většinou argumenty přednesené už v minulosti.

Témata:  Andrej Babiš vláda Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:16

Počasí v Česku: Za 24 hodin až 70 milimetrů srážek. Platí výstraha

V Česku nadále platí výstraha před vydatným deštěm na západě území, a to až do půlnoci ze soboty na neděli. Místy za posledních 24 hodin napršelo až 70 milimetrů srážek. Hladiny některých vodních toků už dosáhly druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy