Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman reaguje na Sobotkovo prohlášení Pověřil své týmy, aby se zabývaly se demisí vlády

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf KSČM Vojtěch Filip se dnes na Hradě sešel s prezidentem Milošem Zemane. Po schůzce informoval o tom, že prezident uložil svým analytickým týmům, aby se zabývaly ohlášenou demisí vlády. 

Schůzka Filipa se Zemanem se uskutečnila krátce poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil záměr podat demisi vlády. Zeman s Filipem o rozhodnutí Sobotky diskutovali. Na Pražský hrad se Filip ohlásil už minulý týden. „Pan prezident má před cestou do Čínské lidové republiky, má před sebou i další věci, které jsou důležité z pohledu i zahraničněpolitických zájmů Poslanecké sněmovny," zdůvodnil setkání.

Řeč samozřejmě přišla i na nejnovější dění ve vládě, politici se o ní podle šéfa komunistů bavili asi deset minut. „Já jsem mu na to řekl svůj vlastní názor pouze z ústavní pozice. To znamená, jaké jsou varianty toho řešení vzhledem k tomu, že jsem asi byl nejlíp po ruce," podotkl místopředseda Sněmovny. Dodal, že Zemanovi řekl varianty, které předpokládá ústava.

Zeman mu prý další postup nenaznačil. „To si nechal pro sebe. Je to jeho výsostné právo. Já mu do toho nemám co mluvit," dodal. Prezident podle něj uložil svým analytickým týmům, aby otázku demise zpracovaly. :Jak znám prezidenta republiky, tak si myslím, že si pozve jak jednotlivě ty hlavní hráče, tak společně. Už jsme zažili jednu takovou situaci, kdy tam společně seděli Milan Chovanec a Andrej Babiš, takže nemyslím si, že se tomu pan premiér a pan vicepremiér vyhnou," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Vojtěch Filip vláda

Aktuálně se děje

1. června 2024 14:00

Počasí: Povodňové nebezpečí trvá, ale snížilo se. ČHMÚ upravil výstrahu

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy