Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nehodlá podnikat žádné kroky. Novým premiérem by prý mohl být Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Týniště nad Orlicí – Šéf hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš se domnívá, že by Bohuslava Sobotku mohl na postu premiéra vystřídat například stávající ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sám Babiš podle svých slov žádné kroky nyní dělat nebude.

„Je to na panu prezidentovi," řekl Babiš ČTK v Týništi nad Orlicí, kde se zastavil při dnešní cestě po Rychnovsku. Připomněl, že ve středu má s prezidentem Milošem Zemanem schůzku.

„Pokud pan premiér (Sobotka) chce dát demisi, tak nechť dá, nechť ČSSD nominuje nějakého nového předsedu vlády, nevím, pana Zaorálka, a my jsme připraveni jednat, aby ta vláda dovládla," řekl Babiš podle kterého by byl Zaorálek přijatelný premiér. Zdůraznil ale, že to je záležitost ČSSD.

Babiš pak Sobotkovi vyčetl, že problém „hodil na pana prezidenta". Rozhodnutí Sobotky o podání demise označil za nenormální krok, který podle něj ohrožuje rozpočet, čerpání evropských fondů a navyšování platů. „Mám pocit, že (Sobotka) udělá všechno proto, aby mě zlikvidoval ve vládě, abych nemohl dokončit mandát, protože jsem podstatně úspěšnější ministr než on," řekl Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Lubomír Zaorálek vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy