Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie při zásahu v sídle Fotbalové asociace zadržela Peltu

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově zasahuje policie. Vyšetřovatelé prohledávají kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí. Mezi zadrženými je podle serverů iSport.cz a Seznam.cz i předseda FAČR Miroslav Pelta.

"O policejní akci víme. Je to pro nás nová informace, takže čekáme, jak bude situace dál pokračovat," řekl mluvčí FAČR Michal Jurman. K Peltovu zadržení, o kterém s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj informoval server Seznam.cz, se zatím odmítl vyjádřit.

Podle serveru Aktuálně, jenž o akci informoval jako první, policie odvezla k výslechu i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která má na starosti právě sport. Policisté jsou také v sídle ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici a podle iSport.cz také v sídle České unie sportu a jabloneckého klubu, který vlastní právě Pelta.

"Můžu sdělit, že Policie České republiky je na ministerstvu školství. Poskytujeme jí veškerou součinnost," řekla ČTK mluvčí úřadu Jarmila Balážová. O tom, že by vyšetřovatelé odvedli Kratochvílovou, však informace neměla.

Bradáčová v prohlášení uvedla, že v souvislosti s dotacemi ministerstva školství byli tři lidé a jedna firma obviněni ze zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

Sport od ministerstva dostává ročně dotaci kolem deseti miliard korun. Nejvíc peněz proudí právě do fotbalu, který si přijde na 526 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

Témata:  Miroslav Pelta FAČR Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy