Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v kauze dotací obvinila Janstu a Českou unii sportu

ministerstvo školství
ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Policie dnes v kauze manipulací se sportovními dotacemi obvinila Českou unii sportu (ČUS), jejího předsedu Miroslava Janstu a generálního sekretáře Jana Boháče. Jansta předsedá i České basketbalové federaci, je členem ČSSD.

V případu si už dříve vyslechli obvinění bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či odvolaná náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, stíhání čelí také Fotbalová asociace ČR.

Podle Aktuálně-cz se nová obvinění rovněž týkají rozdělování peněz z dotačního neinvestičního programu pro činnost sportovních organizací, který vypsalo ministerstvo školství.

Právník Jansta podle vyšetřovatelů společně s Boháčem získali v rámci expertní skupiny při rozdělování peněz z programu neoprávněné výhody pro ČUS. Údajně tak poškodili další organizace, které z programu čerpají prostředky: například Český olympijský výbor nebo Sokol, napsal server.

Pelta byl spolu s Kratochvílovou zatčen už 3. května a několik týdnů strávil ve vyšetřovací vazbě. Na funkci předsedy fotbalové asociace rezignoval. Stejně tak v důsledku kauzy opustila místo ministryně školství Kateřina Valachová. 

Témata:  Česká unie sportu Miroslav Pelta sport Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy