Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zapečetila kanceláře České unie sportu

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Policie v rámci vyšetřování dotací z ministerstva školství pro sport zasahovala ve středu kromě Fotbalové asociace ČR, pražského magistrátu a ministerstva školství (MŠMT) také v sídle České unie sportu, jejíž předseda Miroslav Jansta je mezi zadrženými. Podle místopředsedy ČUS Marka Hájka vyšetřovatelé zapečetili tři kanceláře. Organizace nebyla z ničeho obviněna, kanceláře byly zapečetěny kvůli zajištění důkazů.

Zatímco na ostatních místech policie zasahovala už ve středu dopoledne, na ČUS byl údajně dlouho klid. Mluvčí Vladimír Zemánek nepotvrdil, že by se v sídle jedné z nejdůležitějších sportovních organizací něco dělo. Policie však nakonec dorazila.

"V souvislosti s vyšetřováním, které Policie ČR zahájila v sídle FAČR, zapečetily policejní orgány toho dne večer také tři kanceláře v sídle České unie sportu," uvedl v prohlášení Hájek.

"V současné době nevíme, co je smyslem a cílem této akce, a čekáme na vysvětlení a další informace orgánů činných v trestním řízení. Česká unie sportu je přesvědčena, že její hospodaření je bezproblémové a mnohokrát deklarovala, že i v případě čerpání státních dotací vždy zastávala maximální transparentnost," dodal.

Podle právní zástupce ČUS Prokopa Beneše není unie z ničeho obviněna. A obviněn by neměl být ani Jansta. "Organizace ČUS není obviněná z žádného trestného činu a není mi známo, že by byl obviněn předseda ČUS (Jansta) nebo generální sekretář (Jan Boháč). Šetření se týká investičních dotací," řekl ČTK Beneš.

"Mohu potvrdit, že se v sídle ČUS konají úkony za účelem zajištění důkazů pro trestní řízení, na kterém spolupracujeme. Postupně dochází k přebírání materiálů potřebných k prošetření. Organizaci nebylo sděleno obvinění z žádného deliktu, jen jsme byli vyzváni k poskytnutí součinnosti při zajišťování důkazů," dodal Beneš.

Předseda ČUS Jansta i místopředseda Miroslav Pelta, který je zároveň předsedou FAČR, jsou mezi zadrženými v případu vyšetřování možného zneužití státních dotací z MŠMT. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byly obviněny tři osoby a jedna firma ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Vedle Pelty a Jansty byli ve středu zadrženi také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Vyslýchán byl i bývalý šéf odboru sportu MŠMT Zdeněk Bříza.

Témata:  Česká unie sportu Policie ČR Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy