Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka podá demisi v polovině května

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Demisi vlády, kterou včera oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na nevyjasněné majetkové poměry ministra financí Andreje Babiše (ANO), podá předseda vlády až v polovině května.

Předseda vlády v úterý oznámil, že ještě tento týden podá demisi a s ním skončí celá vláda. Podle serveru Novinky bude ale výsledné datum úplně jiné.

"Premiér řekl, že demisi podá zřejmě k polovině května,“ řekl serveru zdroj blízký Sobotkovi. S přesným termínem prý dnes premiér obeznámil i ostatní ministry.

Vedení sociální demokracie kvůli situaci po oznámení demise od rána zasedalo na úřadu vlády. Jednání kvůli plánované schůzi kabinetu přerušilo. Sejde se opět večer v Lidovém domě.

Užší vedení ČSSD nechce předčasné volby. Umí si představit vládu v demisi do voleb, má ale za nepřijatelné, aby byl Babiš ve vládě se souhlasem ČSSD.

Místopředseda ČSSD Jan Birke označil vypsání předčasných voleb za nesmysl. Nepodporuje ani vznik úřednické vlády, protože ta by musela nově získat důvěru Sněmovny a obtížně by se do ní sháněli ministři, když by měli své resorty řídit jen krátce. Účast Babiše ve vládě jednoznačně odmítl.

"Pro nás je nepřijatelné, aby dál figuroval Andrej Babiš ve vládě s naším souhlasem. Samozřejmě je možné, že jedna z těch variant bude vláda v demisi i s Andrejem Babišem, ale nám přijde, že to, co se stalo, je tak vážné, že nemůžeme se tvářit, že je pro nás dál možné pokračovat v tomto formátu," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Za nejlepší variantu řešení situace označil, kdyby po demisi vlády na půdorysu současných koaličních stran vznikl nový kabinet bez Babiše, který by opět vedl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka vláda Sociální demokracie (SOCDEM) demise Sobotkovy vlády

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy