reklama

"OKD není jenom důlní firma, ale máme spoustu zaměstnanců pracujících na povrchu, kteří jsou svářeči, pracují v mechanických dílnách, takže pro ně uplatnění určitě na trhu práce by se našlo," řekl Palička.

Žádné propouštění v dolech zatím ohlášeno nebylo, k 30. červnu má ale dohodou skončit 345 lidí. "Naprostá většina z nich, přes 90 procent, souhlasí s dohodou, ostatní jsou na například na nemocenské nebo se ještě nevyjádřili," řekl dnes ČTK mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Další kroky podle něj budou záviset na rozhodnutí soudu a případném postupu insolvenčního správce. Firma v reorganizačním návrhu uvedla, že nejpozději na počátku příštího roku by chtěla ukončit těžbu v Dole Paskov, kde pracuje přes 1500 lidí.

Sadílková řekla, že úřad práce je na případné propouštění horníků připraven. "Opatření máme, pracovní místa máme, jsme připraveni, a i kdyby měli přijít příští týden, tak víme, co s nimi máme dělat," řekla ředitelka. Z 345 lidí, kteří z OKD mají odejít na konci června, už si podle ní 47 našlo práci jinde.